A rendezvényről

Szent László Napok – Nagyváradi Magyar Napok

A koncepcióról

A Szent László Egyesület és társszervezői idén második alkalommal szervezik meg a Szent László Napokat, a nagyváradi magyarok közös ünnepét. Az elmúlt egy évben elegendő időnk volt arra, hogy összegezzük a tavalyi tapasztalatainkat, felmérjük, hogy miben voltunk jók, és belássuk, hogy miben kell erősítenünk. Reményeink szerint a következtetések levonásával és a tavalyi tapasztalatokkal a hátunk mögött sikerül idén egy még színvonalasabb, még több embert megmozdító, együttlétre késztető rendezvényt szervezni. Továbbra is a színvonalas programok biztosítása a feladatunk. Fontosnak tartjuk, hogy ne csak a szórakoztató, hanem a kulturális, történelmi, illetve irodalmi programjainkat is sikerüljön telt házzal megszervezni, hiszen ne feledjük, hogy Nagyvárad gazdag történelmi múltjának bemutatásáról és városalapító lovagkirályunk, Szent László előtti tisztelgésről szól ez a pár nap.

Idén négynaposra bővítettük a programot, ugyanakkor több figyelemfelkeltő akciónk lesz a rendezvényt megelőzően. Gazdagabb, színesebb műsorral készülünk, és nem csak kulturális vagy szórakoztató jellegűvel.

 

_MLA4101

Főbb üzeneteink

  • Az önkéntesség népszerűsítése

A civilek, hétköznapi emberek csodákra képesek, ha összefognak. Ezt a tavaly is megtapasztaltuk, amikor önkéntesek tucatjai segítették a szervezők munkáját. Tegyünk együtt azért, hogy Nagyvárad egy élhetőbb város legyen! Tapasztaljuk meg, milyen jó érzés önkéntesen tenni a közösségért!

A nagyváradi vállalkozói réteg szociális felelősségérzetének növelése ugyancsak fontos cél. Szponzoraink listája folyamatosan bővül, és nem csak magyar tulajdonú vállalkozások támogatják a Szent László Napokat.

  • Zöldebb Szent László Napok, zöldebb Nagyvárad

A tavaly is nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy ne hagyjunk magunk mögött szemetet a rendezvény ideje alatt a Rhédey-kertben, és figyelmeztettük a résztvevőket, hogy mutassunk példát más szabadtéri rendezvényeknek azzal, hogy nem szemetelünk, ügyelünk a környezetünkre.

Ezt idén is szem előtt tartjuk, éppen ezért már a rendezvényt megelőző egy hétben különböző figyelemfelkeltő akciókkal jelentkezünk, amelyekkel egyrészt a programjainkat igyekszünk népszerűsíteni, másrészt a környezettudatosságra szeretnénk inteni a lakosokat.

Mint ahogy ünnepek előtt jellemző, hogy az emberek kitakarítanak maguk körül, és ünneplőbe öltöznek, úgy mi is azt szeretnénk, hogy Nagyvárad „ünneplőbe” öltözzön. Ezért önkénteseinkkel együtt a Szent László Napok hetében megtisztítjuk a várost a szeméttől, ugyanakkor képzőművészek bevonásával villámcsődületeket, virágültetési gerillaakciókat szervezünk.

A Zöldebb Szent László Napok jegyében a kerékpárutak, kerékpártárolók építésének szükségességére, ugyanakkor a biciklizés egészségre gyakorolt jó hatására és a környezetkímélésre hívjuk fel a figyelmet azzal a kerékpártúrával, amelyet szerdán, június 25-én, egy nappal a rendezvény kezdése előtt szervezünk Biharkeresztesre. Itt megkoszorúzzuk Szent László szobrát, majd személyesen is meghívjuk a biharkeresztesieket – és jelképes módon minden anyaországi, határ menti település lakóit a Szent László Napokra.

  • Szociális misszió: segítsünk a rászorulóknak!     

A szociális misszió elsősorban a gyermekprogramok keretében érvényesül. Ezekre meghívjuk a Bihar megyei gyermekotthonok lakóit. Keresünk olyan szponzorokat, akik állnák a gyerekek utaztatásának és megvendégelésének költségeit. Biztosak vagyunk benne, hogy feledhetetlen élményekkel térnének haza ezek a nehéz sorsú gyerekek.

A Szent László Napok négy napja folyamán jótékonysági céllal közadakozást hirdetünk. Adakozni minden általunk szervezett program helyszínén lehet majd. Partnerünk a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat.

  • Hagyományápolás, a város kulturális és turisztikai értékeinek népszerűsítése

Nem hiába hagytuk utolsónak a felsorolásban a kulturális és turisztikai értékeink népszerűsítését, hiszen ez a legfőbb célja a Szent László Napoknak. Szeretnének tudatosítani az itt élőkben – felekezettől és nemzetiségtől függetlenül – városalapító lovagkirályunk vitathatatlan szerepét Nagyvárad történelmében. Elérni azt, hogy I. László magyar király alakja mindenki számára természetes módon hozzátartozzon a város arculatához.

Ezt a célt szolgálják a magyar és román nyelvű történelmi előadások, ezen túlmenően pedig azok a művészeti programok, melyek Szent László alakját idézik meg. A turistákat a várban és a belvárosában tartott, idegenvezető által irányított városnézéssel, illetve toronylátogatással várjuk. A Rulikovszki-temetőben felkeressük nagy elődeink elhagyatott sírjait, megismerjük a sírkert legrégebbi nyughelyeit.