Kiemelt hírek

Elszarmazottak

„Égig érhetne az ének…”ElszarmazottakA Metropol zenekar állt a középpontjában a Nagyváradról elszármazottak idei találkozójának, amelyet a nagy sikerre való tekintettel szeretnének rendszeressé tenni, jelentette be a Moszkva Gardenben megjelenteket köszöntve Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője.

A moderátori szerepet ellátó Szilágyi Zsolt arra hívta fel az egybegyűltek figyelmét: egy igen nehéz korszakban tudta felmutatni Nagyvárad szellemiségét a Metropol, amely véleménye szerint akkor sem volt, és most sincs értékének megfelelően elismerve. „Égig érhetne az ének..” – a Metropol Groupról készített filmjét a rendező, Boros Zoltán mutatta be, akit születésnapja alkalmából is köszöntöttek az eseményen. A fentebb idézett gondolat mentén Szilágyi Zsolt a televíziós szerkesztő tevékenységét így méltatta: nehéz korszakban tudott megmaradni embernek, magyarnak. Értéket mutatott fel, és (akárcsak a Metropol együttes a zenéjébe) a legsötétebb időszakban is bele tudta csempészni műsoraiba a megmaradás üzenetét. Nem csak a kommunizmus idején őrizte meg emberi értékeit, de ellen tudott állni azoknak a politikai nyomásoknak is, amelyek 1989 után érték, ezáltal megmaradva a média szigorúan szakmai képviselete mellett, fogalmazott Szilágyi Zsolt.

A találkozót filmvetítésekkel, és természetesen Metropol-dalokkal gazdagították, de kellemes meglepetés volt A.G. Weinberger és Trifán László blues-improvizációja is.