Ştiri recente

SAMSUNG

Cel ce scrie cu focA fi meșter popular care se ocupă de olărit/emailat nu e o treabă obișnuită, însă dacă privim mai atent îndeletnicirile de până acum ale lui Elekes Gyula potem observa următoarele: ar fi dificil să evidențiem vreun domeniu care să fie ordinar și care să nu aibă legătură cu vreo ramură artistică. Elekes a fost profesor de desen, muncitor necalificat, grafician publicitar într-o fabrică de unelte și profesor în arta emailului în Austria, Germania și Spania. Timp de 5 ani, el a condus un teatru și o formație de dansuri populare profesioniste, iar de 14 ani este directorul Casei de Cultură din Odorheiul Secuiesc. În afară de asta, este bursier la Kecskemét și la Budapesta, în acest din urmă caz fiind vorba despre o bursă acordată de Fondul Național Cultural.

 

Din 2011, Eleges Gyula este membru al forului care reunește artiștii în email din Ungaria, e deținător a numeroase premii, iar numărul expozițiilor sale nu le putem contabiliza nici cu ajutorul degetelor de la ambele mâini. Cât despre locurile în care a predat și predă arta emailului, acestea sunt orașul natal (Odorheiu Secuiesc), Soltvadkert, Kiskőrös, Keszthely, La Coruna, respectiv Viena. Modul de vizualizare a creațiilor sale are legătură cu trecutul îndepărtat: artistul utilizează simboluri populare, așa că înțelesul și mesajele se hrănesc tot de acolo. Aceste creații ale lui Elekes poartă în ele străvechile mistere, din Spania și până în China, traversând Rusia.

 

Iar succesul expozițiilor sale este dovedit cel mai bine prin faptul că mesajul își atinge țelul, ajunge unde trebuie. Ochii pricepuți, cei care știu să citească un tablou duc mai departe în „traista lor spirituală” experiența primită. Cu ocazia ediției din acest an a Zilelor Sf. Ladislau putem experimanta și noi trezirea acestui simț străvechi al nostru. Elekes Gyula ne aduce la Oradea expoziția sa intitulată „Poze scrise cu foc”, compusă din 29 de creații.

SAMSUNG

Expoziția va fi vernisată vineri, 27 iunie, la ora 16:30, în Aula de la Universitatea Creștină Partium (str. Primăriei). După deschidere, de la ora 17, pastorul reformat Fülöp Szabolcs de la Daia va ține o prelegere despre Sfântul Ladislau și despre epoca acestuia. Vă invităm în număr cât mai mare și vă așteptăm la acest eveniment.