Despre noi

Zilele Sf. Ladislau – Zilele Maghiare de la Oradea

Despre idee

Asociația Sf. Ladislau și co-organizatorii ei pun pe picioare în acest an, pentru a doua oară, Zilele Sf. Ladislau, sărbătoarea comună a maghiarilor din Oradea. De la încheierea primei ediții am avut destul timp la dispoziție pentru a centraliza și rezuma experiențele dobândite anul trecut și pentru a analiza părțile bune ale evenimentului, respectiv pentru a recunoaște aspectele în care va trebui să ne îmbunătățim performanțele. Noi sperăm că, având în spate concluziile pe care le-am tras și experiența de anul trecut, vom reuși în 2014 să organizăm un eveniment și mai reușit, care să mobilizeze și mai multe persoane și care să genereze o adevărată dorință a fi împreună a oamenilor din Oradea. În continuare, sarcina noastră este asigurarea de programe de înaltă ținută. Considerăm că e important ca cetățenii să umple sălile / locurile în care se organizează nu numai evenimentele artistice/distractive, ci și cele în care activitățile culturale, istorice și literare sunt principalele atracții. A nu se uita că aceste câteva zile vorbesc despre prezentarea bogatului trecut istoric al orașului nostru și despre omagierea celui care a întemeiat Oradea, regele-cavaler Szent Laszló.

În acest an, manifestarea se va întinde pe durata a 4 zile, iar înainte de debutul Zilelor Sf. Ladislau urmează să aibă loc mai multe acțiuni de promovare a evenimentului. Ne-am pregătit cu un program mai bogat, mai colorat, care nu va fi doar cu tentă culturală sau de distracție.

Din mesajele noastre mai importante

Popularizarea voluntariatulCetățenii simpli, oamenii de zi cu zi sunt capabili de minuni dacă își dau mâna. Acest lucru l-am simțit și anul trecut, atunci când zeci de voluntari au sprijinit munca organizatorilor. Să colaborăm pentru ca Oradea să fie un oraș mai de viață! Să simțim pe pielea noastră acel sentiment bun generat de o activitate voluntară în beneficiul comunității!

Un scop la fel de important pentru noi este creșterea nivelului de conștientizare socială al întreprinzătorilor din Oradea. Lista sponsorilor noștri devine tot mai lungă și nu doar firme patronate de maghiari sprijină Zilele Sf. Ladislau.

Zile Sf. Ladislau tot mai verzi, Oradea tot mai verde

Și în 2013 am pus accent pe salubrizarea Parcului Rhédey/Bălcescu, ca să nu lăsăm gunoaie în urma noastră și i-am atenționat pe participanți să dea exemplu și pentru alte manifestări în aer liber: nu facem mizerie, avem grijă de mediul înconjurător. Acest lucru îl avem în vizor și anul acesta. Tocmai de aceea, în săptămâna premergătoare evenimentului, vom veni în fața orădenilor cu diverse acțiuni de promovare prin care, pe de o parte, vom face cunoscute programele noastre din cadrul Zilelor Sf. Ladislau, iar pe de altă parte vom încerca să-i facem pe cetățeni să fie atenți cu Mediul.
Așa cum, în prag de sărbători, oamenii își fac curat în jur și se îmbracă în haine festive, tot așa și noi am dori ca Oradea să își ia „straie” de sărbătoare. De aceea, împreună cu voluntarii noștri, vom face curățenie în oraș în săptămâna Zilelor Sf. Ladislau. De asemenea, cu implicarea unor artiști plastici, vom organiza tot felul de flash moburi, respectiv acțiuni de gherilă de plantat flori.
În spiritul „înverzirii” Zilelor Sf. Ladislau, vom atrage atenția și asupra necesității construirii de piste pentru bicicliști, a amplasării de rasteluri pentru aceste mijloace de locomoție, a mersului cu bicicleta. Vom sublinia efectul pozitiv al acestui tip de deplasare asupra sănătății și asupra protecției mediului prin organizarea unui plimbări cu bicicleta, miercuri (25 iunie), în ajunul debutului ediției din acest an a Zilelor Sf. Ladislau, până la Biharkeresztes. Acolo vom depune o coroană de flori la statuia lui Szent Laszló, după care îi vom invita pe cetățenii localității cu pricina (și, simbolic, pe toți locuitorii țării-mamă din comunele și orașele de la frontieră) să participe la Zilele Sf. Ladislau.
Misiune socială: Îi ajutăm pe nevoiași!

Aspectul social al ediției din acest an a Zilelor Sf. Ladislau va ieși în evidență în cadrul programelor dedicate copiilor. La aceste momente îi invităm pe micuții instituționalizați din Bihor. Căutăm sponsori care ar putea acoperi transportul copiilor și care le-ar putea asigura masa pentru ei. Suntem convinși că acești copii cu care soarta nu a fost prea darnică se vor întoarce „acasă” cu amintiri de neuitat. În cele 4 zile de evenimente vom iniția și o colectă publică în beneficiul acestor minori instituționalizați. Donații vor putea fi făcute la fiecare manifestare organizată în cadrul Zilelor Sf. Ladislau. Partenerii noștri în acest demers vor fi cei de la Serviciul Internațional de Salvare a Copiilor.    

Păstrarea tradițiilor, promovarea valorilor culturale și turistice ale orașului

Nu degeaba am lăsat la urmă în această enumerare partea cu promovarea valorilor culturale și turistice, căci principalul scop al Zilelor Sf. Ladislau este chiar acesta. Am dori ca locuitorii de aici – indiferent de religie și de etnie – să conștientizeze rolul indiscutabil al regelui-cavaler fondator, Szent Laszló, în istoria Oradiei. Am vrea ca persoana regelui maghiar Ladislau I. să fie pentru toată lumea o parte natural integrantă a imaginii acestui oraș.
Acesta este țelul stabilit și prin organizarea prezentărilor în limba maghiară și limba română, dar și prin acele evenimente culturale prin care Regele Ladislau va fi evocat. Pe turiști îi așteptăm cu tururi ghidate în Cetate și în zona centrală a orașului, dar și cu vizitarea de turn(uri). Iar în Cimitirul „Rulikowski” vom căuta mormintele părăsite ale marilor noștri înaintași și vom face cunoștință cu cele mai vechi locuri de veci de acolo.

Deschiderea festivă va începe joi după masa, cu depunerea de coroane la statuia lui Szent Laszló, după care vom merge la Teatrul „Szigligeti Szinház”. Vor fi prezenți foarte mulți invitați. Printre ei se vor număra secretarul de stat Németh Zsolt și europarlamentarul Tőkés László. Va urca pe scenă corul Cantemus de la Nyíregyháza, dar și folclorista Sebestyén Márta, care va prezenta momentul intitulat „Te salutăm, Rege Szent Laszló!”. Seara, la Moszkva Cafe, trupa Loyal Apples îi va binedispune pe clienți.


Trecere în revistă a specificităților maghiare

Târgul meșterilor populari – vizitabil începând cu ziua de vineri – va aduce la Oradea artiști din toate regiunile din Ardeal. Și concursul culinar l-am conceput astfel încât în centrul atenției să fie savori ungurești. Pe lângă toate acestea vor fi momente dansante, demonstrații cu șoimi, prezentare de iurtă, prezentarea unor jocuri populare tradiționale, degustări de vinuri și de pălincă, și multe alte surprize. Scopul nostru este prezentarea și popularizarea cât mai bună a specificităților ungurești, a valorilor naționale legate de maghiarime, atât în rândul maghiarilor cât și printre românii din Oradea.

Întâlnirea celor emigrați din Oradea 

Vom avea iar o întâlnire a celor care au plecat de aici să trăiască în altă parte. Va fi în ziua de 28 iunie, la prânz, la Moszkva Garden (terasa Promesse). Sunt așteptați și cei care au legături de rudenie cu „Oradea fericită” și care ar dori să cunoască trecutul și prezentul orașului, care ar vrea să stea de vorbă cu maghiari care revin la Oradea sau care au rămas aici. Această acțiune se va bucura și de prezența unor personalități născute și crescute în Oradea.

„Festival” de dansuri populare

La ediția din acest an a acestui „festival” vor urca pe scenă mai multe formații de dans popular din Trasilvania și din Ungaria.

Programe sportive 

Și în acest an, partenerii noștri speciali sunt Universitatea Creștină Partium, și organizația de studenți a Universității. Ei se pregătesc cu multe activități interesante. În Parcul Brătianu, rolul principal îl va avea sportul. Va fi și o discuție despre calea vieții – cu un cunoscut om de sport – sub genericul „Legendele vii ale națiunii”.

Concerte în aer liber

În acest an, pe scena care va fi amplasată în Parcul Bălcescu, vor urca următorii artiști/interpreți: AG Weinberger și Póka Egon, respectiv Deák Bill Gyula (joi). Vineri: Kiss Barna și trupa sa, iar sâmbătă formația Quimby. Duminică, cei din parc vor putea savura recitaluri L’art pour l’art, Hot Jazz Band și Budapest Bár. Iubitorii muzicii electronice vor putea participa la acele Pețaparty-uri organizate la Moszkva Cafe, în cadrul cărora diverși DJ-i vor furniza cele necesare.

Mai multe locații pentru evenimente

De data asta avem la dispoziție mai multe amplasamente pentru programele noastre. Am încercat să facem în așa fel încât diversele locuri să nu fie la distanțe prea mari unele față de celelalte. Chiar și în Parcul Bălcescu vor fi în paralel mai multe acțiuni/evenimente, nu doar seara, ci și în timpul zilei.