Ştiri recente

csokmoi

Imnul Regelui sfânt Ladislau va răsuna din turnul Primăriei OradeacsokmoiAșa zisă „muzică din turn” este un stil nemțesc care a fost la modă în secolul al XVII-lea. Este o muzică ce a fost compusă pentru alămuri, pe mai multe tonalități, care, pe vremuri, era interpretată în turnurile clădirilor primăriilor sau bisericilor pentru semnalarea diverselor momente ale zilei. Experiența acestui stil a putut fi deja simțită la Oradea și anul trecut, grație trupei de tineri suflători de la Csökmő, care au urcat în turnul bisericii reformate de pe str. Primăriei pentru a transmite din înălțimi această muzică.
Continuând tradiția începută în 2013, la a doua ediție a Zilelor Sf. Ladislau, în a doua zi a manifestării (vineri, 27 iunie), ne vom putea reîntâlni cu trupa respectivă. Recitalul ei va începe la ora 15:30, în fața magazinului Crișul, după care, de la ora 16:30, muzicienii vor presta în zona grupului statuar Holnaposok de lângă Liceul „Ady Endre”. Câțiva dintre artiști vor ajunge, la ora 17:15, la turnul Primăriei Oradea, de unde vor fi interpretate mai multe melodii vechi transpuse pentru instrumete de suflat, compuse pentru Regele Ladislau. Printre altele, va putea fi auzit imnul, compus la Oradea în 1192 (special pentru evenimentul de beatificare a regelui), considerat una dintre cele mai importante realizări muzicale din Evul Mediu legate de orașul nostru. Atât locul interpretării (Turnul Primăriei), cât și compoziția în sine au valori simbolice, motiv pentru care îi așteptăm pe orădeni să ia parte la acest moment aparte.
După tradiționala muzică de/din turn, trupa de suflători de la Csökmő va pleca, la ora 17:30, spre principalul loc de desfășurare a Zilelor Sf. Ladislau: Parcul Bălcescu (Rhédey). Acolo, cei prezenți se vor putea bucura de alte melodii dedicate Regelui Ladislau, dar și de compoziții clasice.
Formația de la Csökmő a fost înființată în urmă cu 18 ani. Pe atunci, trupa număra 16 membri, dar între timp componența a crescut la peste 40 de muzicieni. Grupul a evoluat deja de nenumărate ori la Csökmő și în localități din apropiere, dar și în străinătate. Formația condusă de Döge Csaba se poate mândri cu numeroase premii speciale și diplome, iar pentru anii 2004 și 2007 cu „medalia” de aur primită de la Asociația Maghiară de Trupe de Suflători și de Majorete, decernată pentru realizările concertistico-artistice.