Ştiri recente

gyuszi_szln2

În 2014, Zilele Sf. Ladislau e un eveniment pentru comunitategyuszi_szln2Reîntregirea dincolo de frontiere a neamului maghiar, responsabilizarea socială și conștientizarea necesității prezervării mediului sunt aspecte care stau la baza organizării, pentru a doua oară consecutiv, a Zilelor Sf. Ladislau. Despre detaliile, culisele acestui eveniment care va avea loc în ultimul weekend din iunie ne vorbește Zatykó Gyula, principalul organizator.

 

- Zilele Sf. Ladislau au loc și în acest an, pentru a doua oară. Evenimentul e la început, dar vine în fața publicului cu planuri ambițioase, din câte reiese din programul manifestării. Ce noutăți le pregătiți oamenilor?

 
- În 2013, după încheierea primei ediții, am făcut un sondaj de opinie. Din această cercetare sociologică a rezultat că locul de desfășurare (n.b.: Parcul Bălcescu) este bun și că și scheletul programului e în regulă. Așa că nu am schimbat nimic în ceea ce privește aceste două aspecte: vom avea și în acest an concurs de gătit, activități pentru copii, târg de produse manufacturate și, evident, concerte. O noutate este că evenimentul s-a extins. El va avea loc pe durata a 4 zile. În fiecare după masă vor cânta artiști celebri, vom avea chiar și câte două recitaluri pe zi. Există teme pe care am pus accent mai mare în 2014, cum ar fi conștientizarea necesității protejării naturii, promovarea voluntariatului, activitatea de tip social. În acest spirit, în ultima săptămână a lunii iunie vom face curățenie în Oradea, vom merge cu bicicleta până la Biharkeresztes (pe acea pistă transfrontalieră aproape finalizată) și vom depune o coroană la statuia de acolo a Regelui Szent Laszló, vom organiza și o colectă în timpul manifestării pentru copiii nevoiași. La acțiunile dedicate copiilor am invitat zeci de copii de la un Centru de plasament, aceștia urmând să fie aduși cu autocarul. Bineînțeles, un aspect principal pentru noi este păstrarea tradițiilor, respectiv prezentarea istoriei și zestrei arhitecturale a orașului nostru, dar mai ales prezentarea fondatorului Oradiei, Sf. Ladislau.

 

- Cine sunt organizatorii, partenerii și sponsorii ediției din acest an a Zilelor Sf. Ladislau?

 
- În continuare principalul organizator este Asociația Szent Laszló care se află în strâns parteneriat cu Consiliul Național Maghiar din Transilvania și cu Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT). Se știe (și nu avem niciun motiv să ascundem acest lucru) că sunt vicepreședinte la nivel național al PPMT. Dar aici este vorba despre un eveniment civic care a atras o serie de entități independente și de voluntari. Universitatea Creștină Partium va lua parte la eveniment cu acțiuni individuale, cafeneaua Moszkva va avea cort în Parcul Bălcescu și, de asemenea, vor fi prezente și alte asociații. Principalul sponsor este Fondul Cultural Național (Fondul Bethlen Gábor), alături de alte firme și alți oameni de afaceri locali și naționali. Solidaritatea și responsabilitatea socială sunt mesaje importante ale Zilelor Sf. Ladislau. Scopul nostru este crearea de comunități, dar și oferirea de posibilitate de afirmare pentru cele deja existente. Și nu numai în context orădean. Simt că suntem pe calea cea bună.

 

- Mai nou și Ardealul este cuprins de „febra” organizării de festivaluri. Tot apar noi și noi evenimente. Cu ce șanse pornesc Zilele Sf. Ladislau în această competiție regională a manifestărilor de acest tip?

 
- Fără îndoială, cel mai reprezentativ oraș al regiunii este Oradea. Frontiera poate fi trecută cu ușurință, deci putem să contăm și pe frații noștri din țara mamă, dacă țelul este să sărbătorim împreună. De-a lungul istoriei, Oradea a avut un rol cheie în viața de zi cu zi a acestei zone și mai ales în ceea ce privește viața culturală. Trebuie să solidificăm această poziție. Sper că și conducerea orașului își dă seama cât de important este acest eveniment, atât din punct de vedere turistic, cât și al imaginii. Dacă se va și întâmpla acest lucru, ca Primăria să realizeze ce facem noi pentru oraș, probabil că Municipalitatea va contribui și din punct de vedere financiar, alocând un buget anume, pentru organizarea Zilelor Sf. Ladislau. Promovăm evenimentul și pe partea cealaltă a graniței: punem afișe și căutăm parteneri media dispuși să ne ajute. În această gândire se include și deplasarea cu bicicleta până la Biharkeresztes, unde îi vom invita pe primarul localității și pe cei care locuiesc acolo să ni se alăture și să participe la Zilele Sf. Ladislau. Am dori ca și ei să simtă acest eveniment drept unul al lor.

 

- La ce participare, ca număr, vă așteptați?

 
- Anul trecut, peste 30.000 de oameni au participat la programul care s-a întins pe durara a două zile și jumătate. De data asta, avem activități pentru 3 zile pline. În caz că vremea va fi prietenoasă cu noi și dacă nu va ploua, sperăm să reușim să atragem chiar până la 45.000 de oameni la evenimentele pe care le organizăm. Pentru asta am întocmit un program variat, pentru toate categoriile de vârstă și aducem la Oradea artiști renumiți. Și pe această cale invităm pe toată lumea și vă așteptăm cu drag.

 

A consemnat Tököli Magdolna (Bihari Napló)