Ştiri recente

98382_8_big

Istorie pe teren: expoziție despre meciurile de fotbal dintre naționalele Ungariei și României98382_8_bigÎn 27 iunie, de la ora 18:30, în cadrul Zilelor Sf. Ladislau, sala festivă a Universității Creștine Partium (UCP) va găzdui vernisajul expoziției fotbalistice „Istorie pe teren”, care evocă amintirea meciurilor dintre echipele reprezentative ale Ungariei și României, respectiv pe cea a marilor campioni.

 

Scopul clar al expoziției este întărirea spiritului de fair-play, a competiției nobile din întâlnirile dintre cele două echipe naționale. Istoria Ungariei și cea a României sunt legate cu o mie de „fire” una de cealaltă și acest lucru este valabil și în ceea ce privește fotbalul. Expoziția de la UCP va readuce în prim plan amintirea unor mari sportivi, a acelor fotbaliști a căror prestație umplea stadioane, atât în Ungaria cât și în România. Baratky Gyula, Spielman Ferenc și orădeanul Iuliu Bodola au fost jucători de fotbal respectați care au evoluat cu succes în naționalele ambelor țări. Iar în fața performanțelor acestora, atât suporterii maghiari cât și cei români trebuie să se încline. Precum acești foști mari campioni ai gazonului, la fel de popular și de respectat este maestrul Emeric Ienei, născut în Arad, cel care a avut ocazia să se ocupe de echipele reprezentative ale ambelor țări. Sună bine nume gen Dembrovszky Imre, Ladislau Bölöni sau Selymes Tibor, care nu sunt ale unor foști componenți ai echipei Ungariei, dar care au ajutat în mod determinant dezvoltarea fotbalului românesc.

 

Confruntările dintre cele două echipe naționale au început în perioada dintre cele două războaie mondiale (primul meci a avut loc la București, în 1936), au rămas ascunse „magistral” în perioada socialistă, iar după 1989 au revenit în lumina reflectoarelor. Atmosfera din teren și din tribune nu a fost surprinsă doar în presă, ci chiar și în rapoartele diplomatice, respectiv în cotidianul din ambele țări. Accentele sunt uneori absolut dușmănoase, alteori anecdotice.

 

Expoziția este realizată pe bază de materiale video (înregistrări de arhivă ale unor meciuri din trecut, din declarații ale jucătorilor, antrenorilor și arbitrilor), de înregistrări audio (difuzări radio și declarații), de fotografii și articole din ziare (arhivele redacțiilor, respectiv cărți tematice și alte asemenea mărturii scrise). De asemenea, expoziția va aduce în fața vizitatorilor obiecte vechi care au legătură cu meciurile dintre reprezentativele Ungariei și României: echipamente de joc, steaguri, bilete de intrare etc.

 

Expoziția poate avea loc la Oradea prin bunăvoința Institutului Balassi – Institutul Maghiar de la București.

Foto: www.szabadsag.ro